Onderwijsontwikkelaar/Adviseur onderwijs

Wat ik doe

Je kunt mij inhuren als onderwijsontwikkelaar en adviseur onderwijs. In deze rol help ik jou als docent, je school of je organisatie om filosofieonderwijs vorm te geven. Dit kan op een aantal manieren:

Via modules

  • Filosofie als verdieping
    Ik kan je helpen filosofie te integreren in bestaande vakken, en zo meer verdieping te bieden. Je kunt denken aan:
    – Filosofie bij NaSk en biologie – Kennismaken met wetenschapsfilosofie, gedachte-experimenten, of gewoon met diepgravende vragen over ons mens-zijn.
    – Filosofie bij Klassieke Talen – Helpen begrijpen van klassieke stromingen en teksten en het toepassen van deze oude wijsheden in onze tijd.
    – Filosofie bij Kunstvakken – Nadenken over vragen rond schoonheid: maakt DALL-E echt kunst? Waarom is kunst belangrijk voor mens en samenleving? Wat is eigenlijk het sublieme?
    – Filosofie bij Geschiedenis en Aardrijkskunde – Bewustzijn van ethische vraagstukken rondom zaken als migratie, slavernij of zelfs smart cities, alles kan als we filosoferen bij deze vakken!
  • “Netflix and Philosophy” – hebben je leerlingen altijd al Rick & Morty willen kijken tijdens de les, of wil je iets doen met Heartstopper in het kader van lessen over LQBTQI+ onderwerpen? Ik ontwerp filosofielessen die films en series omtoveren tot lesmateriaal met prikkelende vragen en opdrachten, die thematiek dichtbij de leerling brengt.
  • Filosofie voor plus en -talentklassen – Filosofie is bij uitstek een vak dat de nieuwsgierigheid aanspreekt; ik kan je helpen om zowel theoretische als praktische filosofieprojecten vorm te geven voor leerlingen in plus en -talentklassen, waarbij ze leren anders naar de wereld te kijken.
  • Filosofie als kennismaking voor basisschoolleerlingen – laagdrempelige, korte modules rondom onderwerpen als klimaat, rechtvaardigheid en emoties.

Als volwaardig vak

  • Ik help je het vak Filosofie vorm te geven – als examenvak in de bovenbouw van HAVO/VWO of als verdiepingsvak in de onderbouw, op alle niveaus.
    Hierbij help ik je met het opstellen van een programma, ontwerp ik lesplannen, projecten en toetsing die aansluit bij het niveau en de interesse van je leerlingen. Het is daarbij ook een mogelijkheid om een werkgroep op te stellen, waarbij ik samen met leerlingen ga werken aan een programma dat inspeelt op hun behoeften.

Via workshops voor docenten

  • Ik help docenten of medewerkers om zelf meer te doen met filosofie; bijvoorbeeld door middel van workshops Socratische Gespreksvoering. Het Socratisch Gesprek is een mooie methode die kan zorgen voor meer verbinding en begrip voor elkaar. Tijdens de workshop leer je:
    – Vragen formuleren
    – De Socratische Gespreksmethode
    – Een gesprek begeleiden
    Na de workshop kun je zelf aan de slag!

Waarom filosofieonderwijs?

Filosofieonderwijs krijgt steeds meer aandacht. Binnen het middelbaar onderwijs is filosofie een fijne manier om leerlingen te leren kritisch denken en nieuwsgierig te maken naar de wereld om hen heen, maar óók als verbinder tussen vakken. In het middelbaar onderwijs is mijn motto: “Filosofie is overal”. Niet alleen in de boeken van mannen met baarden, maar ook in je favoriete boek of serie, bij Natuurkunde en Geschiedenis. De aanraking met filosofie zorgt voor een open geest, waarbij leerlingen geleerd wordt niet bang te zijn om nieuwsgierig te zijn en te fantaseren.

Daarnaast is er in het hoger onderwijs steeds meer aandacht voor ethiek en techniekfilosofie als urgent onderdeel van met name het Bèta-curriculum. We worden ons er steeds meer van bewust dat onze relatie met technologie en data niet zonder risico’s is, en dat ontwikkelaars en ontwerpers óók ethische verantwoordelijkheden hebben. In dit kader moeten we werken aan een generatie onderzoekers, wetenschappers en ontwikkelaars die al voor en tijdens het proces kijken naar de ethische implicaties, om zo te zorgen voor technologie die voor iederéén veilig en nuttig is.
Voor onderwijs rondom data-ethiek en techniekfilosofie werk ik samen met Filosofie in actie. Samen hebben wij inmiddels twee flinke leerlijnen ethiek op onze naam staan, voor de opleiding Biomedische Technologie aan de HvA en de opleiding Applied Data Science aan de HAN.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan kun je altijd even contact opnemen, door een mailtje te sturen naar i.f.hazewindus@gmail.com of een berichtje achter te laten op mijn LinkedIn.