Onderwijsontwikkelaar/Adviseur onderwijs

Wat ik doe

Je kunt mij inhuren als onderwijsontwikkelaar of adviseur onderwijs. In deze rol help ik jou, je school of organisatie om:

  • het vak filosofie op poten te zetten binnen de school, zowel in de onder- als bovenbouw
  • filosofieonderwijs te ontwikkelen en integreren in bestaande of nieuwe opleidingen, cursussen, workshops of andere onderwijsprogramma’s.
  • docenten of medewerkers te helpen om meer te doen met filosofie; bijvoorbeeld door middel van workshops Socratische Gesprekken of Filosofische Vragen stellen.

Waarom filosofieonderwijs?

Filosofieonderwijs krijgt steeds meer aandacht. Binnen het middelbaar onderwijs is filosofie een fijne manier om leerlingen te leren kritisch denken en nieuwsgierig te maken naar de wereld om hen heen, maar óók als verbinder tussen vakken. In het middelbaar onderwijs is mijn motto: “Filosofie is overal”. Niet alleen in de boeken van mannen met baarden, maar ook in je favoriete boek of serie, bij Natuurkunde en Geschiedenis. De aanraking met filosofie zorgt voor een open geest, waarbij leerlingen geleerd wordt niet bang te zijn om nieuwsgierig te zijn en te fantaseren.

Daarnaast is er in het hoger onderwijs steeds meer aandacht voor ethiek en techniekfilosofie als urgent onderdeel van met name het Bèta-curriculum. We worden ons er steeds meer van bewust dat onze relatie met technologie en data niet zonder risico’s is, en dat ontwikkelaars en ontwerpers óók ethische verantwoordelijkheden hebben. In dit kader moeten we werken aan een generatie onderzoekers, wetenschappers en ontwikkelaars die al voor en tijdens het proces kijken naar de ethische implicaties, om zo te zorgen voor technologie die voor iederéén veilig en nuttig is.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan kun je altijd even contact opnemen, door een mailtje te sturen naar i.f.hazewindus@gmail.com of een berichtje achter te laten op mijn LinkedIn.